Betoog begroting 2023; dit vindt FlorAalsmeer

De spreuk in het gemeentewapen van Aalsmeer luidt: retine quod habes. Dat betekent ‘behoudt wat ge hebt’. Op de gemeentesite staat dat dit van toepassing kan zijn op de molens en bijzondere monumenten in het dorp. Stuk voor stuk gebouwen met eeuwigheidswaarde. FlorAalsmeer vindt deze uitleg te mager en is van mening dat de spreuk veel meer inhoudt dan de voorgaande twee zinnen ons vertellen.


Om te behouden wat je hebt moet je eerst weten wat je hebt. Vorige week had de raad een werksessie over de omgevingsvisie als onderdeel van de per 1 januari in te voeren omgevingswet en hierin werd ons gevraagd wat Aalsmeer/Kudelstaart typeerde. Best een ingewikkelde vraag om zo even antwoord op te geven maar wel nodig om te weten wat je nu hebt én hoe je wilt dat Aalsmeer/Kudelstaart er over 20-30 jaar uitzien.


Groen, water, bedrijvigheid, gemeenschapszin, zomaar een paar woorden die daar gebruikt werden. Gezonde leefomgeving, ruimte om te kunnen leven, veel groen en efficiënt omgaan met de beschikbare ruimte voor de toekomst.


Aalsmeer en Kudelstaart zijn twee dorpen en vormen samen één gemeente. Dat willen we graag zo houden. Dit is echter een grote uitdaging gezien de plannen vanuit de MRA en alles wat voortvloeit uit de omgevingswet. Als we zo ons oor te luisteren leggen bij inwoners dan horen we vrijwel niemand die zegt onderdeel te willen zijn van een metropool. En toch worden onze dorpen daarin opgeslokt. Het voelt nu voor inwoners al alsof we onderdeel zijn van Amstelveen. En dat gevoel begrijpen wij volledig. Neem bijvoorbeeld de discussie rondom ‘Buitenveen’. Een zeer ongelukkig gekozen naam voor het bouwproject in de Oosteinderdriehoek. Wij kunnen ons geheel vinden in de wens vanuit de inwoners deze wijk het Farregat te noemen en de naam Buitenveen per direct te schrappen en de borden aan te laten passen. 


Reacties rondom o.a. dit onderwerp laat het gebrek aan vertrouwen zien bij inwoners. Hier zou het college aan gaan bouwen, maar de toegezegde nulmeting is tot op de dag van vandaag uitgebleven. U weet wel, het college wil graag dat het vertrouwen in de lokale overheid toeneemt. Begin 2023 zou daarom als ‘nulmeting’ aan de inwoners gevraagd zijn hoe zij aankijken tegen het gemeentelijk beleid en participatie. Deze vraag zou dan eind 2025 opnieuw gesteld worden, waarbij het streven is dat dit ‘rapportcijfer’ is gestegen. We zien hierover helaas niets terug in de plannen van het college en onze vraag is; ‘wanneer vindt de nulmeting plaats?’


Terugkomend op de metropool regio Amsterdam waar Aalsmeer en Kudelstaart deel van uitmaken; wij maken ons zorgen over de ontwikkelingen. Er wordt ons telkenmale verzekerd dat gemeenteraden baas blijven op eigen grondgebied maar tegelijkertijd leert de per 1 januari in werking te stellen omgevingswet ons dat er alleen maar meer collegebevoegdheden bij komen. De voornaamste taak van de raad zal de controlerende zijn en tijdens een werksessie over de omgevingswet werd ons duidelijk gemaakt dat we daar -net als vrijwel alle gemeenten in Nederland- niet goed in zijn. Eigenlijk voeren we die niet uit en met het oog op regionale ontwikkelingen de komende decennia maakt FlorAalsmeer zich hier grote zorgen over.


Een voorbeeld hiervan is de Westeinderscheg met als onderdeel de Drechtdoorsteek. Voor het laatste heeft de raad ooit opdracht gegeven samen met 2 buur gemeenten te kijken naar de mogelijkheden. Na het afronden van het onderzoek in 2018 is de raad alleen geïnformeerd, niet gevraagd een besluit te nemen hierover. Echter, tot op de dag van vandaag loopt het onderzoek door en inmiddels heeft de provincie dit project onder haar hoede genomen als onderdeel van de Westeinderscheg. Zoals u weet hebben wij aan de portefeuillehouder gevraagd wie medio 2021 besloten heeft dat de drechtdoorsteek onderdeel is van de Westeinderscheg en waarom dit niet aan de raad is voorgelegd. Het amendement om het onderzoek naar de drechtdoorsteek te staken hebben wij ingetrokken en over een mogelijke motie gaan wij ons buigen na ontvangst van de antwoorden op onze vragen. Los hiervan lezen wij dat de Westeinderscheg gepaard gaat met grote ontwikkelingen rondom de poel (westeinderplassen); recreatie stranden e.d. aan de zuidwest flank welke de infrastructuur rondom Kudelstaart en Aalsmeer nog meer onder druk zal zetten. Helaas is daar veel onduidelijkheid over en wij vragen het college duidelijkheid te verschaffen door de raad beter en vaker mee te nemen in deze ontwikkelingen.


Als laatste halen wij Fort Kudelstaart aan. De begrootte € 800.000 voor 2024 vinden wij nergens terug. Samen met de 770.000 uit 2023 is dit ruim 1,5 miljoen, waarvan het college hoopt zo’n 4 ton terug te krijgen middels provinciale subsidies. Niets hiervan in de begroting. Wellicht door ons over het hoofd gezien maar zo niet, dan hopen wij dat dit geld een ander doel krijgt of heeft gekregen. Sinds januari van dit jaar wachten wij op een voorstel vanuit het college n.a.v. de uitspraak van de raad van state. En nee, wij maken ons geen illusies omtrent dit onderwerp, de coalitie heeft immers op voorhand al besloten in te stemmen met welke plannen dan ook. Onbegrijpelijk is dat wat heel normaal is in het bedrijfsleven, het herzien van genomen besluiten hier in het huis van de gemeente een no-go is. Zinnen als ‘die ondernemer moet door kunnen gaan (het is er één, wat doen we voor die 3500 anderen?) of ‘het duurt al zo lang’ zijn geen onderbouwde argumenten om dit plan door te laten gaan. Helaas krijgen feiten en argumenten geen gehoor en is er géén kritische houding en openbare discussie, in tegenstelling tot wat D66 vorig jaar in hun betoog zei. Hoe lang het ook gaat duren, en hoeveel geld het de gemeenschap ook kost, het plan moét doorgang vinden.


Er komt de komende jaren veel op ons af, en FlorAalsmeer spreekt vanaf hier de wens uit dat wij gezamenlijk én verantwoordelijk omgaan met wat we hebben om te kunnen behouden.



Aalsmeer en Kudelstaart hebben een zeer rijke geschiedenis, die vele eeuwen teruggaat. De eens zo belangrijke gemeentes op routes van postkoetsen, het gevecht tegen het water, de al in de 16e eeuw aanwezige ondernemingszin, het turfsteken, de aardbeien, de bloemen en planten teelt. Het maakt wat Aalsmeer en Kudelstaart zijn. Mooie dorpen op strategische locaties. Behoud wat ge hebt is meer dan alleen de molens en bijzondere monumenten in het dorp. Het is wat wij met elkaar zijn, en vooral wat wij met elkaar willen blijven. En daar is FlorAalsmeer trots op.

Share by: